Datle a jejich významná role v těhotenství. Proč bychom jim měly dát šanci?

Žijeme v době plné informací, možností, výživových směrů a postojů. Často se setkáváme i s tzv. informačním chaosem, kdy nejeden z nás neví, co si má myslet a na kterou stranu se vydat. U těhotenství tomu není jinak. Naopak, budete se s tím setkávat ještě o to intenzivněji. Není tajemstvím, že zdravá a vyvážená strava společně se zdravým přístupem je alfou a omegou pro nás všechny nehledě na to, zda čekáme potomka či nikoliv. Z praxe ale můžeme vidět, že u gravidních žen se tato potřeba násobí, ne tak vždy ze strany ženy, ale ze stran okolí. Musíš jíst tak a ne jinak, ne, abys přehnaně sportovala, tohle nesmíš, tomu se vyvaruj a jak spíš? Kolik jsi už přibrala? Mohli bychom pokračovat ve výčtu otázek a poznámek ještě dobré dva odstavce. Raději se pojďme podívat na to, jak pozitivně působí životní styl a zdravá strava na období těhotenství a jakou roli v něm hrají právě datle.

 

Je důležité si hned na začátek říct, že jakmile se bavíme o fyziologickém těhotenství, tak k němu nemusíme přistupovat jako k nemoci, jak se velmi často ve společnosti děje. Dokonce pro něj neexistuje ani žádná specifická dieta. Ideálním případem je, když se žena stravuje a žije zdravě již nějakou dobu před otěhotněním. Dbá na své fyzické, ale i psychické zdraví, volí minimálně zpracované potraviny, dostatečně tělo hydratuje a posiluje imunitu cvičením či pobytem na čerstvém vzduchu. Vše, co se tedy odráží od zdravého průběhu gravidity by mělo být standardem nehledě na to, zda jsme či nejsme v očekávání. Pojmenováním zdravá strava myslíme jídelníček, který má ve svém zastoupení všechny tři makroživiny (bílkoviny, sacharidy a tuky). Jakmile se zaměřujeme na vyváženou stravu, nesmíme opomenout důležitost mikroživin a vlákniny, kterou často společnost zanedbává. A právě zde přichází na řadu datle, které jsou takovým pomyslným balíčkem všeho, co si pod zdravou potravinou můžeme představit.

 

Tak jako jsme si na začátku uvedli, kolik je v dnešní době je dostupných informací a názorů, podobně to platí i u datlí. Pyšní se svými různými zástupci, od kterých dostaneme vždy něco trochu jiného právě na základě toho, o jaký druh datlí se zrovna jedná. Obsahují totiž 15 minerálů, 23 aminokyselin, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, vitamíny skupiny A, E, K či B a také přírodní cukry.

 

Datle bychom tedy mohli doporučit preventivně každému, protože se jeví jako přírodní “booster”, no ne? Určitě už vidíme, proč zrovna v těhotenství je na ně kladen takový důraz. Díky přítomnosti všech nutričních benefitů totiž napomáhají i správnému trávení, jelikož změkčují stolici, která často těhotné ženy trápí. Dále se můžeme bavit o regulaci krevního tlaku, který se s každou preventivní prohlídkou ženám měří. Jakmile mají ženy v tomto období vysoký krevní tlak, často se setkávají s nepříjemnými otoky v oblasti kotníků, prstů, ale i obličeje. Lékař většinou doporučí suplementaci hořčíku, který je právě bohatě zastoupen v datlích a společně s draslíkem napomáhají krevní tlak regulovat na zdravé hodnoty.

 

Konzumace datlí v těhotenství se doporučuje přibližně od 34. týdne těhotenství. Je to z toho důvodu, že připravují porodní cesty a změkčují je. Zkracují tím první dobu porodní, která je většinou na celém porodu ta nejdelší. Pokud tedy doplňujete hořčík i syntetickou formou, lékař Vám nejspíš doporučí ho v tomto týdnu vyřadit.

 

Nesmíme opomenout přítomnost vápníku, který napomáhá zdraví kostí a kloubů, které ženy též často trápí především v pokročilém stádiu těhotenství. Orgánové struktury totiž nejsou jedinými, které mají v období očekávání v těle napilno. I kosti a klouby se musí připravit na průchod miminka. Žena to na svém těle může pozorovat v rámci změny těžiště těla směrem dolů a vpřed, rozšiřování pánve, vyšší tělesné hmotnosti a v posledních týdnech i na samotném uvolňování kloubů, které naše tělo “povoluje” právě kvůli blížícímu se termínu porodu.

 

Jeden z nejvýznamnějších benefitů datlí je bohatý obsah vitamínu C, který nejenom, že podporuje naši imunitu, ale také napomáhá využívat železo ze stravy, kterého naše tělo v těhotenství potřebuje dvojnásobek. I proto se datle s ohledem na rychlý růst miminka doporučují zejména v pokročilém stádiu těhotenství.

Potvrzeno studiemi

Z posledních studií víme, že se ženám doporučuje přibližně 6 datlí denně. Stejně ale jako u všeho, tak i u datlí musíme dbát na jejich kvalitu, kterou právě Datlea nabízí. Základem vždy bude náš zdravotní stav a přístup k sobě samé. Dejme tedy na náš selský rozum, nezatěžujme tělo jak nezdravými potravinami, tak názory, se kterými se neztotožňujeme. Dělejme to, co je nám příjemné, hýbejme se a jako třešničku na dortu přidejme v závěrečné fázi datle jako symbol toho, že jsme pro krásný příchod miminka udělali maximum.

 

Vytvořeno s ❤ v dílně ViVa marketingu