Datle čerstvé nesušené versus datle sušené - znáte všechny rozdíly?

Obsah vlhkosti je hlavním rozdílem mezi čerstvými a suchými datlemi, který se ve fázi zrání mění.

Farmáři během letní sezóny sklizně několikrát ořezávají palmy a pečlivě vybírají každou datli pouze tehdy, když jsou dokonale zralé, stejně jako jejich předkové. Jakmile jsou datle sklizeny, jsou pečlivě skladovány, aby se zabránilo dalšímu zrání a zůstala zachována lahodná chuť ovoce.

JAK DATLE DOZRÁVAJÍ

Datle dozrávají přibližně sedm měsíců, od okamžiku, kdy se objeví jejich zárodky.  Každé ovoce prochází čtyřmi hlavními fázemi vývoje, které zahrnují:

Kimri

Přibližně čtyři měsíce po opylení ovoce vyroste do zelené a tuhé formy. V této fázi může být chuť docela hořká, protože přírodní cukry se stále vyvíjejí a je přítomno vysoké 80 procent vlhkosti. Větve datlových palem jsou pravidelně prořezávány, i když to znamená odřezávat 50 procent plodů. Proces ředění zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu a prostor, takže zbývající plody rostou na maximum.

Khalal

Asi o měsíc později datle plně dorůstají, ale jsou stále tvrdé. Jejich barva přechází do různých odstínů oranžové, žluté a červené v závislosti na odrůdě se stoupající hladinou cukrů. Některé žluté datle v tomto okamžiku také změknou na dotek, což je znamením, že jsou připraveny k jídlu. Jejich vlhkost je v této fázi přibližně 60 procent.

Rhutab

Během následujících čtyř týdnů se datle blíží dozrání. Čerstvé datle jsou nejlepší ve fázi rhutab. Začnou měknout a získávat odstíny světle hnědé, třísloviny se rozkládají a cukry se uvolňují. Datle rhutab jsou lahodně měkké, šťavnaté s obsahem vlhkosti kolem 40 procent, což z nich dělá nenapodobitelnou pochoutku. Tyto datle musí být skladovány v chladné teplotě, aby si zachovaly svou čerstvost. Některé z datlí sklizených v této fázi jsou Medjool, Kholas, Sukkari a exkluzivní Wannana.

Tamar

Za dalších pár týdnů jsou datle oficiálně zralé s 25 procenty vlhkosti. Většina datlí se sklízí ve fázi tamar. V závislosti na odrůdě mohou být datle měkké nebo suché, ale každá se může pochlubit komplexní, sladkou a neodolatelnou chutí. V této fázi se sklízí většina datlových odrůd.  

ROZDÍL V NUTRIČNÍCH HODNOTÁCH A ŽIVOTNOST

V každé fázi vývoje ovoce se dramaticky mění jeho vlhkost a přírodní cukry. Během počáteční fáze kimri je hladina vody téměř 84 %, zatímco celkový obsah cukrů je pouze 6 %. V následujících fázích se obsah vlhkosti snižuje, protože cukry jsou koncentrovanější – khalal (66 % vlhkost | 27 % cukrů), rhutab (43 % vlhkost | 45 % cukrů) a tamar (24 % vlhkost | 51 % cukrů).

Čerstvé datle přímo ze sklizně jsou výživnou pochoutkou. V průměru dvě čerstvé datle (kolem 50 g) obsahují kolem 70 kalorií, zatímco podobné porce suchých datlí obsahují dvojnásobné množství, tedy asi 140 kalorií. Podobné porce čerstvých datlí obsahují také kolem 1 g bílkovin, 0,5 g tuku, 18 g sacharidů a 1,75 g vlákniny a také několik vitamínů a minerálů.

Vzhledem k tomu, že suché datle často obsahují výrazně méně vlhkosti ve srovnání s čerstvými datlemi, také to znamená, že si mohou zachovat svou chuť po delší dobu. Naproti tomu čerstvé odrůdy si nejlépe vychutnáte hned, ale lze je také uchovávat při teplotě -18 stupňů v mrazáku po dobu až 12 měsíců, v chladničce vám pak vydrží 3-6 měsíců při teplotě do 5 stupňů.

 

Vytvořeno s ❤ v dílně ViVa marketingu