Datle a Ramadán – jaký je jejich význam během tohoto islámského svátku?

23. března začal Ramadán – posvátný měsíc islámského kalendáře, který slaví muslimové po celém světě. Je to čas duchovního rozjímání, modliteb a půstu a v naší kultuře jej můžeme přirovnat k předvánočnímu adventu. No a datle hrají během ramadánu významnou roli, kterou si dnes přiblížíme.

 

Datle jsou v islámské kultuře považovány za požehnané jídlo, protože muslimové věří, že prorok Mohamed přerušoval půst právě datlemi. Tento zvyk se tedy rozšířil a dnes se datle staly prvním jídlem, které se konzumuje během iftáru, známého jako první „snídaně“ po západu slunce. Důvod je jednoduchý, datle jak víme poskytují rychlý zdroj energie a základních živin, které tělo potřebuje doplnit po dlouhém dni půstu.

 

Datle se pak používají také během suhooru, posledního jídla, které muslimové jedí před východem slunce. Konzumace datlí během svátečního jídla suhoor může pomoci zajistit trvalou energii po celý den a zabránit návalům hladu. Kromě konzumace se datle používají také v různých tradičních ramadánových pokrmech. V některých zemích Blízkého východu se například z datlí připravuje sladký dezert zvaný ma'amoul.

 ramadan-food-drinks-concept-dates-fruit-bowl-wooden-table

 

Datle nemají však pouze energetický, ale také duchovní význam. Jsou zmíněny v Koránu a věří se, že jejich konzumace může přinést požehnání a odpuštění. Mnoho muslimů tak používá datle k přerušení půstu během svatého měsíce ramadánu aby následovali příklad proroka Mohameda.

 

Pokud byste tedy během posvátného měsíce ramadánu byli někdy v zemi, kde se ramadán aktivně slaví, určitě nastane příležitost datle ochutnat – nabídnou vám je po západu slunce v letadle, hotelu, restauraci, nebo i na ulici. Neváhejte a datle ochutnejte, je to součástí kulturního zážitku.

 

Pokud jste datle ještě neochutnali, máte skvělou příležitost si je objednat. Stačí se prokliknout přes tlačítko níže.

 

Vytvořeno s ❤ v dílně ViVa marketingu